Stadig nye trusler

Er vi egentlig noen gang trygge? 

Trusselbildet utvikles stadig og det finnes hele tiden nye ting man må beskytte seg mot. Mye takket være utvikling innenfor områder som blant annet teknologi. Så hva er noen av de truslene vi har sett dukke opp i det siste, og kan du gjøre noe for å sikre deg?

Angrep på privat sfære

Takket være teknologiske fremskritt er grensene i dag i ferd med å hviskes ut. Dette gjelder både grenser mellom land og grensene mellom mennesker. Det blir stadig lettere for fremmede å få tilgang til ditt private liv på nettet. Kanskje de ser på deg akkurat nå? Dagbladet vant i 2013 pris for sin artikkelserie ”NULL CTRL” som handler om hvor sårbare vi faktisk er for digitale angre på vår private sfære. En av artiklene omhandlet blant annet mennesker som hadde opplevd å få deres webcamera hacket slik at vilt fremmede kunne følge med på alt de gjorde gjennom webkameraet.

Ta over din økonomi

Med få tastetrykk kan vilt fremmede mennesker tilegne seg kunnskap om dine helt private anliggende som for eksempel e-mailer, bilder, webkamera og ikke minst kontoinformasjon til bank og alle andre steder du har kontoer på nettet. Det innebærer at de i praksis kan ta over kontrollen over ditt liv og ikke minst din økonomi.

Det lønner seg å gjøre det man kan for å sikre seg, ettersom lovverket og dermed heller ikke sanksjoner er oppdatert i forbindelse med den teknologiske utviklingen. Er du uheldig å får din identitet stjålet, dine bankkort kopiert eller din bankkonto hacket, så står du ganske hjelpeløst igjen. Politiet har heller ikke ressurser til å bruke på denne typen kriminalitet, så derfor er det lurt å sikre seg godt, og gjerne ta kontakt med proffesjonelle når uhellet først er ute.

Bruk antivirus!

Så hvordan kan du sikre deg best mulig for å unngå at dette skjer med deg? Benytt deg av antivirus og ikke minst firewall. Lær deg hvordan du bruker dem fordi du bør tilpasse dem til ditt bruk og ikke minst få mest mulig ut av produktet.

Vær også smart å gjør research før du velger produkt. Les over hva produktet inneholder, og les spesielt godt før du velger en gratis versjon av et program. Ofte inkluderer dette bare selve søket etter virus, og du må oppgradere til en kjøpepakke for å få fjernet viruset. Les hva andre mener og hva de har opplevd men ikke på selve produktets side.

Bruk betalingsløsninger

Bruk trygge betalingsløsninger som for eksepel Paypal, nets eller andre hvor den du handler fra, ikke får informasjon om ditt kredittkort. Du kan også velge å kjøpe forhåndsfylte visakort eller mastercard, som du kan fylle penger på før du handler på for eksempel e-bay. Følg også med på om du får opp sikker betalingsside når du betaler for tjenester i Norge.

Det finnes mye du kan gjøre for å sikre både din data og deg mot angrep. På den måten forhindrer du at uvedkommende får tilgang til sensitiv informasjon om deg.