Gjør bilen tryggere til vinteren

Den norske vinteren kan være både kald og snørik, og det kan være både snø, slaps og is på veiene. Det gjelder å ha en bil som er skodd for veiene. Hvor mye ekstrautstyr bilen trenger, avhenger litt av hvor i landet du bor. Kjører du mest i storbyen trenger du kanskje bare piggfrie vinterdekk, men hvis du skal kjøre langt utenfor sentrum er piggdekk ofte nødvendig.

Sjekk dekk og bremser

Dekk og bremser bør alltid sjekkes før vinteren. God dekkdybde er ekstra viktig på vinterstid. Rengjør dekkene før du legger om til vinterdekk, og bruk gjerne dekkspray flere ganger i løpet av vinteren for å holde dekkene rene. Fjern også snø og slaps som legger seg på bilen, ellers kan det fryse fast. Veisalt kan skade bilen, så hvis det er en mildværsdag kan du gjerne spyle bilens understell for å fjerne det meste av saltet.

Sjekk lys og vindusviskere

Slaps, regn og sludd krever gode vindusviskere. God sikt er svært viktig når dagene blir mørkere. Lysene må også fungere. Ta en kontroll og bytt ut eventuelle pærer som ikke virker. Vil du ha ekstra god sikt kan du montere ekstralys, for eksempel fra ekstralyskongen.com før høstmørket kommer.

Last bilen riktig

Bilen må lastes riktig hele året, men om vinteren er det enda lettere å skli eller miste kontrollen. Da kan last som er løs eller dårlig sikret bli til farlige prosjektiler inne i bilen. Monter gjerne lastestropper, og plasser tung last i bagasjerommet.

Vær forberedt

Ha gjerne et ekstra pledd og kanskje litt mat og drikke i bilen, i tilfelle du blir stående fast. Dette er spesielt viktig hvis du skal krysse en fjellovergang om vinteren.